Ideologie, Politieke lijn, Strategie & Tactiek, Theorie, uitgelegd.

In de wonderlijke wereld van organizende activisten en activistische organizers worden vaak allerlei moeilijke termen rondgeslingerd. Dat is fijn, maar ook weer niet. Het is fijn omdat er dus wordt erkend dat een revolutie geen simpele taak is, en het dus serieus genomen wordt om ingewikkelde en tegenstrijdige concepten het tegen elkaar op te laten nemen. Maar het is ook niet fijn, omdat het ontoegankelijke jargon vaak mensen onnodig uitsluit van actief deelnemen aan de strijd. Daarnaast worden veel begrippen regelmatig fout toegepast door mensen, waardoor er weer een hoop miscommunicaties en onduidelijkheden ontstaan.

Deze tekst is er om een aantal belangrijke termen te verduidelijken, namelijk: ideologie, politieke lijn, strategie & tactiek, en theorie. Deze tekst was oorspronkelijk ontwikkeld voor Massalijn, een voormalig mediacollectief dat is opgegaan binnen Revolutionaire Eenheid. De tekst is verder aangepast door In Formatie.

Ideologie

Ideologie informeert de methodologie in het bekijken, de methode van het kijken naar de wereld in het algemeen en in het begrijpen en benaderen van de wereld, inclusief de maatschappij.

In een klassenmaatschappij leeft iedereen als onderdeel van een bepaalde klasse, en elk soort van denken, zonder uitzondering, wordt gebrandmerkt met een stempel van een bepaalde klasse. Iedere gedachte of actie reflecteert en bevestigt dus een ideologische uiting. Het is onmogelijk (ideo-niet-logisch) om “boven” ideologie te staan binnen een klassenmaatschappij. Dit betekent niet dat iemands manier van denken automatisch overeenkomt met de belangen hun sociale klasse. Hierom blijft educatie essentieel.

Voor Marxisten bestaat ideologie uit 3 belangrijke delen. 1. Marxistische Filosofie, ookwel Dialectisch en Historisch Materialisme genoemd. 2. Politieke economie, en 3. Wetenschappelijk Socialisme of Politiek. Om hier verder op in te gaan, check Lenin’s “drie bronnen en drie bestanddelen van het marxisme”.

Politieke lijn

Een duidelijk inzicht in wat een politieke lijn is, is erg belangrijk. Veel mensen, en zelfs partijen en organisaties hebben het over het doel van het politieke project, bijvoorbeeld de nieuw democratische of de socialistische revolutie. Maar, dat is niet hetzelfde als een politieke lijn. Dit zijn de strategische doelen van de politieke lijn. Een algemene politieke lijn is de sommatie van de objectieve situatie van de samenleving, sociale condities, plus de strategie die gevolgd moet worden om de strategische doelen te behalen. Dit laatste kan ook begrepen worden als de strategische lijn.

In het kort bestaat een politieke lijn uit wat de problemen zijn, door middel van het onderzoeken van de socio-politieke condities, en hoe jij of je organisatie voorstelt hoe deze problemen opgelost of overwonnen moeten worden. Betrokken is een diep inzicht in de sociale en klasse relaties. Theorie is ook betrokken bij het formuleren van een politieke lijn.

Strategie en Tactiek

Dit kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Strategie is niet hetzelfde als tactiek. Het verschil ertussen kan gevonden worden door de verschillen tussen lange termijn en korte termijn taken te begrijpen.

Strategie gaat over hoe een basistegenstelling als geheel opgelost moet worden. Een plan om een lange termijn doel te behalen.

Tactiek gaat over hoe een deel van een basistegenstelling op te lossen. Om specifieke gevechten aan te gaan, die van tijd tot tijd veranderen, en afhankelijk zijn van de situatie.

Strategie moet altijd leiding geven aan tactiek, niet andersom. Het is dus noodzakelijk dat er een standvastigheid achter strategie zit, en flexibiliteit rondom tactiek. Als de strategie niet vaststaat, dan wordt de lijn eclectisch. Als de tactieken niet flexibel zijn, dan wordt de lijn dogmatisch.

Theorie

Een theorie is een goed onderbouwde verklaring van een aspect van de materiële wereld, die wetten, hypotheses en feiten bevat. Een theorie verklaart niet alleen bekende feiten; het zorgt er ook voor dat wetenschappers – en dit omvat sociaal-politieke activisten die sociale verandering correct als een wetenschappelijke onderneming behandelen – voorspellingen kunnen maken over wat zij waarnemen in wat juist is binnen een theorie. Een wetenschappelijke theorie is altijd toetsbaar.

Nieuw bewijs moet verenigbaar zijn met theorie. Als dit niet zo is, dan wordt de theorie verfijnd, veranderd of herzien. Dit is niet hetzelfde als revisionisme. De theorie kan ook compleet verworpen worden. Dit is wat wetenschappers doen. Hoe langer de centrale elementen en de argumenten vasthouden, of hoe langer iets als waarneembaar juist wordt gezien – hoe meer observaties het voorspelt, hoe meer toetsen het succesvol afrond, hoe meer feiten het kan uitleggen – hoe sterker de theorie. Theorie en praktijk zijn geen tegenstanders, maar hebben een symbiotische relatie.

Om het belang van de uitgelegde begrippen nogmaals te benadrukken beëindigen we de tekst met deze quote van Stalin: “Theorie is de ervaring van de bewegingen van de arbeidersklasse in alle landen. Natuurlijk wordt theorie doelloos als het niet gelinkt is aan de revolutionaire praktijk, net zoals praktijk in het donker probeert te tasten als haar pad niet verlicht wordt met revolutionaire theorie”.

Hopelijk was dit een nuttige les of opfrisser. Blijf In Formatie in de gaten houden!

Advertenties
Ideologie, Politieke lijn, Strategie & Tactiek, Theorie, uitgelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s